Перейти до основного вмісту


                    Чому медицина не працює?

       
    Головний аргумент критиків сучасної західної медицини, полягає в тому, що замість пошуку та усунення причин дисбалансів і порушень в організмі лікарі тільки управляють симптомами. [Схоже на те, як поліція схильна не викорінювати, а керувати злочинністю. Тут і далі примітки й коментарі перекладача, тобто автора блогу].
    Медики розглядають тіло людини швидше як машину, що складається з окремих незалежних частин, а не як інтегроване ціле. Західна медицина також схильна лікувати хворобу, а не пацієнта, як правило, ігноруючи важливість для здоров'я дієти і способу життя [технології продаються краще ніж ЗОЖ].
    Фармацевтична промисловість має дуже великий вплив на лікарів, а також на вчених-дослідників, які забезпечують «позитивні результати апробації» все нових і нових ліків.
Публікуємо інтерв'ю з Реєм Пітом (Ray Peat, Ph.D.) редактором популярного щомісячного інформаційного бюлетня з питань харчування, здоров'я, старіння і гормонального балансу з біохімічної точки зору.
Завдяки інтернету у нього багато відданих шанувальників по всьому світу, які стверджують, що його поради допомогли вирішити проблеми зі здоров'ям, зрозуміти недоліки західної медицини і порожні обіцянки фармацевтичного маркетингу.

Beyond The Interview (BTI): У яких саме областях сучасна західна медицина помиляється?
Рей Піт (РП): Було б набагато простіше назвати те, що і чому лікарі роблять правильно. В основному, вони компетентні в загоєнні ран і переломів. Добре роблять трансплантації і протезування, тому що розуміють просту механіку тіла. На жаль, це механічне мислення поширюється на інші області. Візьмемо кровообіг. Хороший водопровідник легко розуміє суть стандартних медичних підходів до серцево-судинних проблем. Закони фізіології набагато ширше механічних властивостей тіла, але більшість лікарів вивчали фізіологію за безглуздим до абсурду підручником А. С. Гайтона, який я обговорював в одній з моїх розсилок.
    У 1944 році Чарльз Бурвелл, декан Гарвардської медичної школи, говорив новим учням:
Половина з того, чому ми збираємося вчити вас, є хибною, а половина правильна. Проблема полягає в тому, що ми не знаємо, яка половина.
    Він відомий тим, що ввів поняття «обструктивний синдром апное уві сні», і в ті часи, коли він говорив це своїм учням, змова навколо естрогену тільки починалася. До 2002 року, коли були опубліковані результати досліджень в рамках «Ініціативи з охорони здоров'я жінок» (WHI), майже всі десятки тисяч попередніх публікацій стверджували, що естроген захищає від більшості захворювань, включаючи серцеві напади, інсульти, деменцію і рак молочної залози. Навіть після того, як дослідження WHI ясно показало, що естрогенотерапія не усуває проблеми, а збільшує їх, а також призводить до тромбозу глибоких вен і емболії легеневої артерії, багато професорів в «кращих» медичних школах продовжували виступати за використання «замісної терапії естрогенами» і звинувачувати так званий «прогестин», який використовувався разом з естрогеном.
Дуже невеликий відсоток статей про апное (періодичне припинення дихання під час сну) розглядав той факт, що дефіцит прогестерону пов'язаний з цією проблемою, і що добавки прогестерону успішно використовуються для лікування. Кава, чай і препарат ацетазоламід також ефективні, та лише деякі лікарі знають про них, тоді як всі чули про оперативне лікування.
Хірург може обрізати ваше м'яке піднебіння і язичок, видалити мигдалини і перемістити деякі м'язи піднебіння, щоб зробити дихальні шляхи ширшими. Видалення «надлишкових» тканин у горлі, є найбільш поширеним типом хірургії при апное.
   Найпопулярніше лікування використання апарату, що нагнітає повітря в легені під час сну.
    Крім механістичної філософії, на медичну культуру впливають і економічні інтереси, особливо фармацевтичної промисловості: за допомогою реклами, субсидування досліджень, а також впливу на медичну освіту і уряд.
Надмірне використання рентгенівських променів, особливо при комп'ютерній томографії (КТ), заохочується не тільки такими корпораціями, як General Electric, які підтримують максимальне використання своїх пристроїв, але і ставленням до радіації, яке пропагується ядерною промисловістю, і їх союзниками в армії, які запевняють про «нешкідливість малих доз» радіації.

BTI: Чи є способи запобігти діагнозу «рак»?
РП: Джон Гофман, який в 1950-х роках був ведучим пропагандистом уряду США щодо безпеки іонізуючого випромінювання, опублікував велике дослідження *, в якому показав внесок медичної радіації в більшість онкологічних захворювань і хвороб серця в США. Декілька факторів (естроген, ненасичені жири і токсичні метали) взаємодіють з канцерогенними ефектами рентгенівського випромінювання, тому, крім того, щоб всіляко його уникати, слід радикально зменшити присутність поліненасичених жирів в раціоні, зменшити вплив токсичних хімічних речовин та інших стресорів, а також дотримуватися захисної дієти, багатої кальцієм, магнієм, жиророзчинними вітамінпми, з помірною кількістю макронутрієнтів.

BTI: Чи існують оптимальні способи харчування?
PП: З народження, організм накопичує все більшу кількість поліненасичених жирів (ПНЖК), і цей процес прискорюється, коли тіло перестає рости. Вони особливо антагоністичні до щитовидної залози і її функцій, що призводить до уповільнення швидкості метаболізму і ферментної недостатності. Система травлення молодої людини працює інтенсивно, швидко засвоює поживні речовини і пригнічує ріст бактерій у кишківнику. Коли травлення сповільнюється, бактерії можуть процвітати у верхній частині кишківника і навіть в шлунку, викликаючи багато хронічних симптомів. Сирі овочі ферментативно погано засвоюються людиною, тож мають тенденцію підтримувати ріст бактерій. Але деякі рослинні продукти мають антисептичну дію, наприклад, сирі морква, приготовані гриби і пагони бамбука.
Якщо в тканинах є велика кількість жирів, які пригнічують обмін речовин, іноді доцільно приймати у вигляді добавки гормон щитовидної залози доки ліпідний склад тіла не зміниться.

BTI: Наскільки важливо для нас сонце? Як впливають пори року?
PП: Зміна сезонів тим важливіша, чим далі від екватора людина живе. У дослідженнях, проведених в Лєнінграді, клітинні мітохондрії (служать для отримання більшої частини нашої енергії) кроликів досліджувались з годинними інтервалами протягом довгої зимової ночі. На початку ночі вони змінювали свою форму, що вказувало на їх пошкодження стресом; з кожною годиною темряви вони ставали все більш спотвореними, і до світанку деякі з них повністю переставали функціонувати. Втрати був кумулятивним, і в кінці зими клітини молодих кроликів виглядали майже так само, як і у старих кролів.
З усе довшими весняними днями стан мітохондрій поступово поліпшувався, і до кінця літа їх здоров'я повернулося майже до попереднього стану. Більшість дегенеративних змін, пов'язаних зі старінням, відбувається в зимові ночі.

BTI: Чи є мінімальна кількість годин, які ми повинні спати? І чи повинен сон бути безперервним?
PП: На тривалість сну впливають кілька речей. Наприклад, тривалість впливу на нас сонячного світла. Чоловік, що провів 6 місяців в Антарктиді з безперервним денним світлом, сказав, що йому було потрібно мало сну, і він ніколи не відчував себе краще. Взимку, навіть при наявності хорошого штучного освітлення, краще спати довше, ніж влітку.
   До того, як на початку минулого століття з'явилися електричні лампи, багато людей ділили свій нічний сон на дві частини, по 4 або 5 годин в кожній фазі, з прийомом їжі між ними. Мозок проходить цикли близько 90 хвилин кожен, і під час кожного циклу відбувається інтенсивний метаболізм, в якому компоненти клітин оновлюються.
Якщо швидкість метаболізму у людини повільна, як і при гіпотиреозі, мозок не проводить досить часу в відновному метаболічному стані, і людина після 10-годинного сну може прокинутися втомленою. Люди з більш високою швидкістю метаболізму зазвичай мають 5 або 6 метаболічних циклів, тривалістю 7 з половиною, або 9 годин на добу. Коли метаболізм уповільнений, людина, ймовірно, прокинеться після одного або двох циклів з симптомами гіпоглікемії.
Споживаючи легко засвоювану їжу перед сном або після пробудження, можна поліпшити сон. Я знаю людей, які прокидалися кожну годину або дві протягом ночі з кошмарами. Коли вони встановлюють будильник, щоб розбудити їх за кілька хвилин до очікуваного жаху, щоб злегка перекусити, через кілька днів кошмари припинялися, і вони могли спати всю ніч, мабуть, тому, що наповнили запаси глікогену в печінці, м'язах і головному мозку, запобігаючи гіпоглікемії.

BTI: Які 5 найбільш токсичних продуктів варто уникати і чому?
: Деякі з найбільш часто рекомендованих продуктів є одними з найгірших. Наприклад: риб'ячий жир і інші ПНЖК, горіхи і боби, а також сирі салатні овочі. Вони містять речовини, які пригнічують обмін речовин і підтримують бактеріальний ріст у кишківнику.

ВТІ: Чи згодні ви з тим, що з поширенням інтернету люди повинні більше знати про вплив фармацевтичної промисловості на висвітлення теми здоров'я і харчування?
РП: Я впевнений, що все більше людей дізнаються про фармацевтичний та інші обмани, але це все ще дуже невелика частина населення. Реклама - найпотужніша сила у формуванні культури.
До авторитетів, хто має відношення до державних інститутів, потрібно ставитися обережно, але для підтримки критичного мислення потрібно багато енергії і часу [наш мавпячий мозок намагається всіма засоби її економити, cтимулюючи розумові лінощі внутрішніми наркотиками ендорфінами].

BTI: Ваше ставлення до психіатрії як до практики? Який найбільший її недолік?
РП: «Психіатрія» використовувалася для ізоляції людей з некримінальним руйнівним поведінкою, але розробка нових психоактивних препаратів для зміни поведінки за останні 50 років дозволила державам економити гроші, закривши психіатричні лікарні; в той же час направляючи величезні суми на «ліки». Фармацевтичні компанії почали називати антигістамінні препарати психоактивними / антипсихотичними, щоб отримати вигоду з цього величезного ринку, і їхні лобісти, швидше за все, стали найбільшою силою деінституціоналізаціі.
    Як професія, психіатрія змінила вже кілька радикально різних теорій про те, що таке «психічне захворювання», з традиційно невисокою якістю наукових обґрунтувань. Їх методи змінилися, але призначення ліків стало їхньою основною діяльністю і засобом для існування.
    Управління асоціальною поведінкою стало актуальним завданням їх роботи, навіть коли це досягається за рахунок використання ліків, шкідливих для здоров'я пацієнтів. Терапевтичні бесіди з коригувальним впливом харчування і гормонів, не без впливу фармацевтичних компаній, виявилися на задвірках психіатричної професії.
BTI: Чому ви критикуєте діагностичне керівництво DSM-5? **
РП: Проводились дослідження, в яких одні і ті ж (здорові) люди були діагностовані різними фахівцями і отримали дуже різні психіатричні діагнози, показуючи, що ця практика, по суті, дуже суб'єктивна.

----------------
* «Радіоактивність медичних процедур в патогенезі раку та ішемічної хвороби серця» (Gofman, 1999)  масштабне дослідження впливу доз випромінювання, на яке почали широко посилатися вчені в галузі фізіології здоров'я, епідеміології, еттиології серцево-судинних захворювань і раку, відразу після його публікації. Два основні висновки дослідження. Рентгенівське випромінювання, запроваджене в медичну практику США в 1896 році, залишається:
основною причиною більш ніж половини летальних випадків раку;
ключовою ланкою в причинно-наслідкового зв'язку більш ніж половини летальних випадків ішемічної хвороби серця (ІХС).
Заподіяна шкода приблизно пропорційна накопиченій дозі опромінення, тому ІХС і рак можна було б запобігти, зменшивши дози, що зазвичай використовуються під час рентгенографічних процедур, особливо КТ і флюороскопії. Найчастіше можна отримати хороші зображення з половиною (або й менше) звичайної дози. За оцінками, в США це допомогло б запобігти близько 250 000 передчасних смертей на рік.

** «Біблія психіатра» DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, fifth edition) - прийнятя в США з 2013 року, «номенклатура» псіхічніх розладів. Зміни зумовлені суспільними запитами, новими дослідженнямі в галузі псіхіатрії та нейронауки, і для забезпечення кращої сумісності з Міжнародною класіфікацією хвороб нового, 11-го перегляду (МКХ-11).

Рей Піт доктор біологічних наук Орегонського університету в області фізіології. Викладач національного коледжу натуропатичної медицини та багатьох навчальних закладів США і Мексики.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Слава пальмі, смерть транс-жирам!                                                          15 травня Верховною Радою у першому читанні прийнято вже півроку піарений законопроект 3871 «Про заборону використання пальмового масла у виробництві харчових продуктів». Мотивація така: «У нас знищене тваринництво, тому що завозиться пальмова олія, замість того, щоб купувалася молочна продукція у селян». Ніби все логічно. Та тільки за умови високого рівня життя, і відсутності попиту на дешеві ерзац-продукти. З іншого боку, досягши зростання поголів'я, скажімо, підняттям закупівельнх цін на молоко, чи проголошенням корови священною твариною, його все одно буде вигідніше продавати у вигляді масла за кордон. Розібратись у цьому театрі абсурду допоможуть статті Антона Сененка  та  Вікторії Козак , а також  Максима Фастєєва (лаконічно). Можу лиш додати, що закон таки має смисл. Невеликі за сумами, але постійні і масові надходження до бюджету або кишень переві

Дефіцит гормонів щитовидної залози та загальні проблеми зі здоров'ям

Інтерв`ю   1996 року з Реєм Пітом (провів Gary Null) Null: Почнемо розмову про зв'язок гіпотеріозу з холестерином, процесами старіння, безсонням, артритом, та всім тим, що пов'язане з щитовидною залозою, але ми про це навіть не здогадуємось. Піт: Коли людина перебуває у стані стресу, щитовидна залоза адаптивно знижує свою функцію.   Схоже на те як тварини впадають у сплячку голодної зими. Якщо їх метаболізм сповільнюється, кількість скорочень серця зменшується, температура тіла знижується і тварини можуть пережити зиму за умов нестачі їжі. У випадку ж міграції, вона зможе подолати більшу відстань   маючи обмежену кількість енергії.    Коли люди, намагаючись схуднути, сідають на екстремальні дієти, вони втрачають близько півкілограма за перший день, а надалі утримують вагу   навіть якщо їдять менш ніж 1000 калорій. Протягом перших 12-24 годин печінка вичерпує запаси глікогену, і після цього починає перетворювати м'язи та інші тканини на глюкозу, і це, по суті, шв