Перейти до основного вмісту

CANOLA


Незалежні від авторитарної парадигми науковці давно говорять про шкідливість рослинних олій. Щодня з’являються нові дослідження, що суперечать байкам про їх корисність. До прикладу:
Новое исследование, опубликованное в конце декабря 2017 года в онлайн-журнале Scientific Reports исследователей из Медицинской школы Льюиса Каца в Университете Темпл (Domenico Praticò, MD, Professor in the Departments of Pharmacology and Microbiology and Director of the Alzheimer’s Center at LKSOM) связывает потребление масла рапса в рационе с ухудшением памяти, снижением способности к обучению и увеличением веса у мышей, которые моделируют болезнь Альцгеймера. Исследование является первым, склоняющим к выводу, что масло канолы скорее вредно, чем полезно для мозга.
Шестимесячных мышей, прежде чем у них появились признаки болезни Альцгеймера поделили на две группы. Диета второй группы отличалась от диеты первой добавлением примерно двух столовых ложек масла канолы в день. 
В возрасте 12 месяцев животные одной группы заметно отличались от животных другой группы. Мыши на диете, обогащенной рапсовым маслом, весили значительно больше. Тесты с помощью лабиринта для оценки памяти и способности к обучению выявили дополнительные различия. Мыши, потреблявшие масло канолы в течение шести месяцев, страдали от нарушений памяти. Исследование ткани головного мозга показало, что у них значительно снизился уровень растворимой формы бета амилоидных белков 1-40, действующих как буфер для более вредной нерастворимой формы, бета амилоида 1-42.
CANOLA – це не назва рослини, а різновид олії з штучно виведених до кінця 1970-х років сортів ріпаку (англ. Canadian Oil, Lоw Acid – канадське масло с низьким вмістом ерукової кислоти). Ріпак – родич польової суріпки і капусти, – рослина з тонкими стручками з дрібним олійновмісним (45%) насінням. Раніш з нього виробляли машинні масла, а з кінця 20-го століття – біодизель, вихід якого складає 270 кг з тонни олії. Традиційну, не"покращену" ріпакову олію не можна вжити у їжу навіть випадково – у нього зеленуватий колір, неприємний запах і гірчичний смак.
Здавна ріпакову олію використовували для освітлення, а в епоху парових машин широко вживали в якості мастила, оскільки добре приставала до металів і не змивалася з них водою і паром. Під час Першої світової війни поставки ріпакової олії з Індії та Китаю були утруднені, тож уряд Британської Імперії збільшив посіви ріпаку в Канаді.
Наприкінці 90-х канадськими вченими із застосуванням генної інженерії були виведені сорта ріпаку, що стійкі до посухи та гербіцидів. Сьогодні переважна більшість посівного ріпаку генно модифікована.
За даними Мінагропроду у 2016 р. найбільш прибутковими були олійні культури: рентабельність соняшнику склала 61,9%, сої – 51,8%, ріпаку – 45%. Але з кожним роком рентабельність ріпаку зростає і подекуди випереджує соняшник.
Динаміка зростання посівних площ під ріпак у Европі 2000-2009 рр. (1000 га)

Приблизно третина ріпакової олії використовується в їжу (решта йде на біопаливо). Хто полюбляє ласувати горіховою пастою Nutella міг помітити наскільки дешевші схожі на оригінальну пасту, але зроблені на основі гідрогенізованої ріпакової олії аналоги. Мета будь-якого виробника, що замінює оліями чи гідрогенізованими оліями тверді жири у свому продукті зовсім не здоров`я людей, а мінімізіція витрат і збільшення прибутку за рахунок конкурентної ціни. Це підтверджує неписане дієтологічне правило (звісно є винятки, наприклад буряк з поміж інших овочів), що чим дешевший продукт (в одній макронутрієнтній групі), тим він менш корисний.
Поглянемо, які жири поклали у 2017 році в «Тарілку здорового харчування українця» (http://www.prozdorove.com.ua/recommendations). Рекомендовано лише молокопродукти з низькою жирністю із застереженням: 
Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях. Споживання вершкового масла слід обмежити.  
Рекомендації були розроблені Олегом Швецем, президентом Асоціації дієтологів України, директором Держпідприємства «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України», кандидатом медичних наук, доцентом. І хоча в актуальній редакції згадка про ріпакову олію щезла, після таких порад не дивно чому, всупереч стереотипам, українці не їдять сала, а за рівнем смертності від серцево-судинних захворювань лідирують у Европі.
Незалежний дієтолог сформулював би рекомендації таким чином: «За наявності ознак метаболічного синдрому споживання корисних насичених жирів (сало, масло) слід обмежити, щоб уникнути переїдання. З рідких ненасичених жирів умовно корисними можна вважати свіжу оливкову олію першого віджиму, а також ту, що міститься у складі цільних продуктів – авокадо, насіння, горіхів (несмажених), та риби (окрім смаженої на олії)».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

                    Чому медицина не працює?             Головний аргумент критиків сучасної західної медицини, полягає в тому, що замість пошуку та усунення причин дисбалансів і порушень в організмі лікарі тільки управляють симптомами. [Схоже на т е , як поліція схильна не викорінювати, а керувати злочинністю. Тут і далі – примітки й коментарі перекладача,  тобто  автора блогу].     Медики розглядають тіло людини швидше як машину, що складається з окремих незалежних частин, а не як інтегроване ціле. Західна медицина також схильна лікувати хворобу, а не пацієнта, як правило, ігноруючи важливість для здоров'я дієти і способу життя [технології продаються краще ніж ЗОЖ] .     Фармацевтична промисловість має дуже великий вплив на лікарів, а також на вчених-дослідників, які забезпечують «позитивні результати апробації» все нових і нових ліків. Публікуємо інтерв'ю з Реєм Пітом ( Ray Peat , Ph . D .) – редактором популярного щомісячного інформаційного бюлетня з пи
Слава пальмі, смерть транс-жирам!                                                          15 травня Верховною Радою у першому читанні прийнято вже півроку піарений законопроект 3871 «Про заборону використання пальмового масла у виробництві харчових продуктів». Мотивація така: «У нас знищене тваринництво, тому що завозиться пальмова олія, замість того, щоб купувалася молочна продукція у селян». Ніби все логічно. Та тільки за умови високого рівня життя, і відсутності попиту на дешеві ерзац-продукти. З іншого боку, досягши зростання поголів'я, скажімо, підняттям закупівельнх цін на молоко, чи проголошенням корови священною твариною, його все одно буде вигідніше продавати у вигляді масла за кордон. Розібратись у цьому театрі абсурду допоможуть статті Антона Сененка  та  Вікторії Козак , а також  Максима Фастєєва (лаконічно). Можу лиш додати, що закон таки має смисл. Невеликі за сумами, але постійні і масові надходження до бюджету або кишень переві

Дефіцит гормонів щитовидної залози та загальні проблеми зі здоров'ям

Інтерв`ю   1996 року з Реєм Пітом (провів Gary Null) Null: Почнемо розмову про зв'язок гіпотеріозу з холестерином, процесами старіння, безсонням, артритом, та всім тим, що пов'язане з щитовидною залозою, але ми про це навіть не здогадуємось. Піт: Коли людина перебуває у стані стресу, щитовидна залоза адаптивно знижує свою функцію.   Схоже на те як тварини впадають у сплячку голодної зими. Якщо їх метаболізм сповільнюється, кількість скорочень серця зменшується, температура тіла знижується і тварини можуть пережити зиму за умов нестачі їжі. У випадку ж міграції, вона зможе подолати більшу відстань   маючи обмежену кількість енергії.    Коли люди, намагаючись схуднути, сідають на екстремальні дієти, вони втрачають близько півкілограма за перший день, а надалі утримують вагу   навіть якщо їдять менш ніж 1000 калорій. Протягом перших 12-24 годин печінка вичерпує запаси глікогену, і після цього починає перетворювати м'язи та інші тканини на глюкозу, і це, по суті, шв